Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 18 april 2021 @ 17:35 door Ingrid , 21 keer bekeken

Sinaasappel-mandarijn yoghurt…

Sinaasappel-mandarijn yoghurt taart voor koningsdag
gebak 8-10 punten

 

Benodigdheden
voor de cakebodem:
2 m eieren
100 gr roomboter
100 gr suiker
snuf zout
100 gr zelfrijzend bakmeel
citroenrasp

voor de yoghurt laag:
500 ml yoghurt
500 ml slagroom
50 gr suiker
3-4 persinaasappels
3-6 mandarijnen
10 blaadjes gelatine
rasp van 1 mandarijn
rasp van ½ sinaasappel

 

voor de geleilaag:
25 gr suiker
20 gr citroensap
1 perssinaasappels
3 mandarijnen
3 blaadjes gelatine


ter garnering:
125 ml slagroom
½ zakje klop-fix
2 el poedersuiker
1 sinaasappel
rood-wit-blauw hagel

Sprinvorm Ø 24 cm
bakpapier
spuitzak met spuitmondje

 

Bereiden
Verwarm de oven voor op 165 °C. Vet de cakevorm in en bestuif hem met bloem.
Maak als eerst de cakebodem. Hiervoor mix je de roomboter met de suiker, het zout en citroenrasp licht en luchtig in ongeveer 10 min.
Voeg het ei toe en mix deze er door tot hij volledig is opgenomen.
Zeef het zelfrijzend bakmeel boven de kom en spatel het er voorzichtig door.
Stort het cakebeslag in de ingevette cakevorm.
Bak de cake in het midden van de oven in ongeveer 30 min gaar.Laat de cake volledig afkoelen.
Snij hem zo nodig bij tot een rechte cakeplak van 1 – 1½ cm dik.
Maak de springvorm schoon, bekleed de bodem en rand met bakpapier

Ga verder met het maken van de yoghurt laag:
Haal de yoghurt uit de koelkast en zorg dat de grootste koelkast kou er af is. Week de gelatine in ruim koud water.
Pers de sinaasappel en mandarijnen uit. Weeg het sap af. Je hebt 600 ml sap nodig. Breng het sinaasappel / mandarijn sap aan de kook en laat het even goed door koken.Voeg de suiker en de rasp van de sinaasappel en de mandarijn er aan toe en roer het goed door elkaar.
Zet de pan in koud water.
Laat het 3-5 min afkoelen. Voeg dan de uitgeknepen blaadjes gelatine toe en roer tot deze gesmolten zijn en opgenomen in het sap.
Laat het sap verder afkoelen tot kamertemperatuur of tot het begint te geleren.
Klop intussen de slagroom stijf.
Meng het sinaasappel-mandarijnsap voorzichtig met de yoghurt.
Voeg de slagroom toe en roer het tot een gladde en egale massa.
Leg de cakebodem in de springvorm. Stort de yoghurt vulling op de cake.
Zet de taart ongeveer 3 uur in de koelkast om op te stijven.
Controleer voorzichtig of de yoghurtlaag voldoende opgestijfd is.

Ga verder met de geleilaag:
Week de gelatine in ruim koud water.
Pers de sinaasappel en mandarijnen uit.
Breng het sap van sinaasappel, mandarijn en citroen aan de kook en laat het ongeveer 1 minuutje doorkoken. Voeg de suiker toe en roer tot deze opgelost is. Zeef het sap 2 of 3 keer tot alle frustsels weg zijn en er een heldere sap overblijft.
Voeg de gelatine zo toe als de sap nog heet is of smelt de gelatine in een pannetje op het vuur als het al wat verder afgekoeld is.Wacht tot het sap begint te geleren.
Schenk het sap voorzichtig op de opgestijfde yohhurtlaag. Zet de taart ongeveer 2 uur in de koelkast tot de geleilaag volledig opgesteven is.
En dan nu het leukste, de garnering. Klop hiervoor de slagroom met de suiker en klop-fix stijf. Doe het in de spuitzak met het spuitmondje. Spuit rozetten slagroom op de taartrand.
Snij de sinaasappel in dunne plakjes. Snij ieder plakje in kwarten. Garneer de taart met de sinaasappelstukjes. 
Strooi voor een echter Koningsdagtaart rood-wit-blauwhagel over de slagroomtoefjes.

Bewaar de taart in de koelkast.


~bron;bakkriebels~



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.