Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 09 september 2020 @ 15:44 door Ingrid , 228 keer bekeken

Tarte Tatin van pompoen met v…

Tarte Tatin van pompoen met vanille-cantharellen en krokante hazelnoten
hartige taart 6 personen


Benodigdheden
250 gr bloem, plus extra
125 gr koude boter, in blokjes
1 eidooier
2 hokkaidopompoenen
1 sinaasappel, het sap
1 citroen, het sap
2 el five spice powder
versgeraspt nootmuskaat
100 gr suiker
50 gr boter
 

de topping
50 gr hazelnoten
2 el olijfolie
300 gr cantharellen
1 teen knoflook
1 vanillestokje
blaadjes van een paar takjes salie
plasticfolie
taartvorm Ø 25cm
 
This ingredient shopping module is created and maintained by a third party, and imported onto this page. You may be able to find more information about this and similar content on their web site.

Bereiden
Mis-en-place
Maak eerst het deeg voor de taart. Dat kun je rustig een paar dagen eerder doen, het moet toch rusten. Meng de bloem met de koude boter en een snuf zout (leg de boterblokjes van tevoren even in de vriezer) tot een kruimelig deeg ontstaat. Voeg de eidooier toe en een scheut koud water (± 50 ml) en kneed tot een soepel deeg. Doe het snel, zo zal het straks bros en zanderig zijn. Als je het deeg te lang bewerkt, wordt het taai. Maak er een bal van en wikkel in plasticfolie tot gebruik.
Schil de pompoenen, halveer ze en schep de pitten en draden er meteen lepel uit. Snij er sikkelvormige plakken van. Bewaar ze afgedekt in de koeling tot gebruik.


Afmaken
Meng het sinaasappelsap met het citroensap, een snuf zout, de five spices en flink wat versgeraspte nootmuskaat, en marineer de pompoenplakken een half uur in dit mengsel (niet langer, anders worden ze te zacht. Je kunt de marinade natuurlijk wel al eerder maken).
Verwarm de oven tot 200°C.
Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een ronde lap ter grootte van de taartvorm. Vet de taartvorm in met wat boter.
Laat de suiker karamelliseren in een pan. Voeg als de suiker begint te kleuren en te borrelen de boter en wat zout toe. Giet de karamel in de taartvorm, zwenk de vorm zodat de karamel zich goed verdeelt, help evt met behulp van een kwastje. Leg de pompoenplakken zo strak mogelijk in een cirkel in de taartvorm, snij de plakken eventueel bij als ze niet goed in elkaar passen. Je zult wat plakken overhouden, maar omdat het wat puzzelen is met de sikkels, kun je beter meer keuze hebben. Leg het deeg op de plakken en vouw overtollig deeg aan de randen naar binnen. Bak in 35 min gaar in de oven. Rooster de hazelnoten de laatste 7 min mee en hak ze grof.
Borstel intussen de cantharellen schoon. Hak de salieblaadjes fijn. Schraap het merg uit het vanillestokje.
Verhit de olijfolie in een ruime pan, laat goed heet worden. Voeg de cantharellen toe met een flinke snuf zout, knijp de knoflook boven de pan uit, voeg de salie en het vanillemerg toe. Roerbak kort, de cantharellen moeten nog beet hebben.
Stort de nog warme taart met de deegkant op een schaal. Schep de cantharellen erop en bestrooi met gehakte hazelnoten.


Serveer er eventueel een salade  bij


Tip
Maak je de Tatin liever niet op het laatste moment? Je kunt ’m ook al eerder bakken en voor het serveren in 10 min afbakken in de oven.


~bron;elleeten~



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.