Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 31 oktober 2018 @ 23:26 door Ingrid , 236 keer bekeken

Herfstbok stoofpannentje

Herfstbok stoofpannentje
stoof 4 personen

 

Benodigdheden
600 gr riblappen (of ander suddervlees van rund)
1 flesje bokbier
300 gr winterwortel, in (halve) plakken
200 gr champignons, in plakken
1 ui, grof gesnipperd
3 tenen knoflook, geperst
125 gr spek, in blokjes
2 el bloem
1 el mosterd
1 tl tijm
½ tl paprikapoeder
2 el peterselie, grof gescheurd (of 1 eetlepel gedroogde peterselie)
3 el boter
zout & peper naar smaak

Bereiden
Verhit 1 el boter in een braadpan. Bak de spekblokjes 5 min op laag vuur.
Snij ondertussen het vlees in hapbare stukken. Laat het vet eraan zitten, dit draagt bij aan de smaak. Voeg ui, knoflook en winterwortel toe aan de spekjes. Bak 2 min op halfhoog vuur. 
Voeg champignons toe. Bak op laag vuur totdat deze vocht beginnen te verliezen. 
Draai het vuur dan wat hoger en bak totdat het vocht is verdampt. 
Haal spek en groenten uit de pan en zet opzij.
Verhit de overige boter en bak het vlees aan alle kanten op halfhoog vuur lichtbruin. 
Breng op smaak met zout en peper. Voeg bloem en tijm toe. Bak 2 min mee. Voeg mosterd en paprikapoeder toe en schep om. Voeg bokbier toe. Zet het vuur wat hoger. 
Als het bier bijna kookt, zet je de pan op het kleinste pitje en zet je het vuur zo laag mogelijk. 
Gebruik eventueel een verdeelplaatje. Laat minimaal 3½ uur pruttelen, liefst langer.
Controleer regelmatig of het stoofpannetje nog vochtig genoeg is. Zo niet, voeg dan heet water toe.
Voeg het spek-groentenmengsel ongeveer een uurtje voor het einde toe. 
De peterselie een minuut of vijf van tevoren. 
Proef. 
Breng het Herfstbok stoofpannetje zo nodig op smaak met zout en peper.

Lekker met friet.

 

Weetje
Vlees dat spontaan in draadjes uiteenvalt als je je vork in de richting van je bord beweegt. 
Wedden dat oma juist graag bij jou aanschuift voor dit stoofpannetje en je het recept probeert te ontfrutselen?!

Bier drink ik niet en in de keuken gebruik ik het zelden. 
Maar in de herfst móet er gewoon in gestoofd worden.
Herfstbok (of herfstbock) is een vrij zwaar, hooggegist bier met een donkere kleur. 
Verkrijgbaar van de eerste week van oktober tot en met februari. Je kunt er dus nog wel even van genieten.

Om dat o zo gewenste draadjesvlees te krijgen, heeft vlees zuur en tijd nodig. 
Zuur in de vorm van bijvoorbeeld wijn, azijn of tomaat. 
In veel producten zit zuur, maar het gaat hier om een hoge zuurgraad.
Tijd is een schaars goed, maar alles is natuurlijk relatief. 
Vooral als het om zo’n stoofgerecht gaat. Het duurt lang, maar je bent er niet aldoor actief mee bezig. 
Kwestie van plannen.

~bron;missfromage~



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.