
Abrikozen amandelcake met rozenwater en kardemon
gebak 6-8 punten
Benodigdheden
160 gr gedroogde abrikozen
250 ml koud water
2 kardemonpeulen, gekneusd
200 gr amandelmeel (gemalen amandelen)
50 gr fijne polenta (geen instant)
1 tl bakpoeder
150 g fijne kristalsuiker
6 grote eieren
2 tl citroensap
1 tl rozenwater
Voor de decoratie:
2 tl abrikozenjam
1 tl citroensap
3 el pistachenootjes, gehakt
Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 °C. boven en onderwarmte en vet een springvorm van 20 cm doorsnede in met boter en beleg de bodem met bakpapier.Doe de abrikozen met het water en de kardemonpeulen in een pannetje en zet op het vuur. Kook het geheel 10 minn, het grootste gedeelte van het water moet opgenomen zijn door de abrikozen. Zet opzij en laat afkoelen.
Houd 6 van de abrikozen apart voor de garnering. Doe de rest met het aanhangende vocht en de zaadjes uit de peul in de foodprocessor. Voeg de gemalen amandelen, polenta, bakpoeder, suiker en de eieren toe en meng alles een paar minuten goed. Voeg het rozenwater en het citroensap toe en laat nog even draaien.
Verdeel het deeg in de springvorm. Scheur de achtergehouden abrikozen doormidden en leg ze op het beslag. Zet de vorm 40 min in de oven. Kijk na 30 min of het geheel niet te bruin wordt. Leg er dan een stuk aluminiumfolie over.
Controleer met een satéprikker of de cake gaar is (Bij moest de cake 5 min langer). Laat de cake in de vorm afkoelen.
Voor de garnering; doe de jam met het citroensap in een pannetje en laat heel even warm worden. Smeer de jam uit over de bovenkant van de cake en versier met de pistachenootjes.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.