Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 17 november 2016 @ 09:56 door ma-de-liefje , 184 keer bekeken

SAOTO (SOTO)-SOEP

SAOTO (SOTO)-SOEP

VOOR RUIM 2 LITER SOEP OF 8 PERSONEN

VOOR DE BOUILLON:
• Zonnebloemolie om in te bakken
• 1 of 2 soepkip borststukken
• Ongeveer 1 afgestreken eetlepel peperkorrels
• 6 tenen knoflook, gepeld en gehalveerd
• Ongeveer 1 afgestreken eetlepel pimentkorrels
• Scheutje azijn
• 2 eetlepels suiker
• 50 gram laos, in grove stukken gesneden (als je geen verse laos kan vinden, kan je ook poeder gebruiken)
• 3 stengels sereh (citroengras)
• 5 daun salamblaadjes (uiteraard te koop bij de toko)
• 2 uien, gesnipperd
• Prei
• 6 grote kipmaggiblokken
• Zout

OVERIGE INGREDIËNTEN/garnering
• Kippenvlees, geplukt van de kip die je gebruikt voor de bouillon
• 1 ei per persoon
• Taugé
• Gekookte pandanrijst
• Gefrituurde uitjes
• Patat/aardappeltjes gefrituurd (bij de toko ook verkrijgbaar als patatchippies)
• Fijngesneden prei en/of selderij

Bereiding

Kippenbouillon

Leg de kip in een pan en schenk er water op tot de kip onder staat. Laat de kip op laag vuur 2 uur tot 3 uur trekken tot de kip gaar is.
Dan kip uit de pan, botten terug in de bouillon.
Hoe langer je de kip laat garen hoe smaakvoller de soep wordt. 
Pel en snijd de uien grof. Pel de knoflook. Aanfruiten in olie en toevoegen aan de bouillon.
Dan alle ingrediënten toevoegen.
Dit nog een paar uren op zachtvuur laten trekken en af en toe kokend water toevoegen om inkoken te voorkomen.
In laatste uur pas de prei en of selderij laten meetrekken.
Breng de soto ajam op smaak met zout.
Verwijder het vel van de kip en pluk het vlees zo fijn mogelijk. Kippenvlees apart houden als garnering.

Kook de rijst of de noedels gaar volgens de bereidingswijze van de verpakking.

Kook de eieren in circa 10 minuten gaar, laat schrikken, pel en halveer.

Snijd prei en/of selderij in flinterdunne reepjes.

Serveer met overige ingrediënten

Sambal ketjap

Ingrediënten
• 1 madame Jeanet
• teentje knoflook
• ketjap manis (zoete ketjap)
Doe de peper en het knoflook in een vijzel en maal het tot een gladde pasta. Voeg de zoete ketjap toe, meng het geheel en klaar. Je kunt ook ketjap sedang of asin gebruiken (iets zouter en zoute ketjap). Doe dan wat suiker in de sambal

 

DIT RECEPT HEBBEN WE VAN GRIETJE GEKREGEN, dank je wel Grietje!



Reacties

  • grietepiet
    donderdag 17 november 2016, 13:57

     

    Ah, mooi, die foto erbij. Dank je wel.

     

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.